perjantai 5. helmikuuta 2016

Ahoj! ja tervetuloa vaihtoblogini pariin

Ahoj! ja tervetuloa vaihtoblogini pariin. Olen 23 vuotias  4:n vuoden teekkari Lappeenrannasta. Opiskelen Lappeenrannan Teknillisessä Yliopistossa kemiantekniikkaa, mutta tuleva kevät on tarkoitus viettää Prahassa UCT:ssä (University of Chemistry and Technology). Tähän blogiin lisäilen kevään aikana ajatuksia ja kokemuksiani elämästä ja opiskelusta Tšekeissä.  Päivitän blogia säännöllisen epäsäännöllisesti parin viikon välein. Yritän välttää pelkkää tapahtumien kertausta päiväkirja tyyliin vaan pyrin keskittymään sopiviin teemoihin kerrallaan.

Vaihtoon lähtö on oli ajatuksissa lähes koko opiskelun ajan ja nyt 4 vuonna siihen löytyi sopivan tuntuinen hetki. Aluksi ajattelin lähteä Saksaa kohti, mutta kun sieltä ei löytynyt sopivia yliopistoja englannikielisellä opetuksella suunnaksi valikoitui Tsekki ja tarkemmin juuri Praha. 

UCT:lle hakeminen oli helppoa eikä ylimääräistä paperisotaa hirveästi ollut. Keväällä tehdyn vaihtohaun päälle tuli syksyllä vain koulun oma hakemus lomake, kurssisuunnitelman vahvistus ja kielitodistus. Hakemukset olivat varsin selkeitä ja niiden täyttäminen oli nopea ja helppo homma. Oikeastaan isoin homma oli hankkia todistus englannin taidoista. LUT:ssa todistuksen kumminkin sai helposti yhden tiivistelmän kirjoittamisella ja noin 15 minuutin haastattelun perusteella.

Toki itse pääsen jatkamaan lomakkeiden täyttämistä kotoisen kelan kanssa vielä keväällä. Koska kandidaatiksi valmistumine on vieläkin vähän vaiheessa on opintotuki myönnetty toistaiseksi ainoastaan maaliskuun loppuun asti. Ensimmäinen pätkä vaihdonopintotuista hyväksyttiin kuitenkin ilman ongelmia, joten tuskin tuen jatkokaan tuottaa ongelmia.

Myös asunnon hankkiminen Prahasta oli tehty helpoksi ja sain varmistuksen kämpästä jo joulukuussa. Yliopistolla on oma asuntola, johon pääsemiseksi ei vaadittu kuin yhden hakemuksen lähetys sähköpostilla. Hakemukseen kuului toki myös n. 11€ suuruinen käsittelymaksu, joka Suomalaisesta nettipankista maksettuna nousi lähemmäs 30 euroa erilaisten käsittelymaksujen takia.  Eli paikallisen pankkitilin ja -kortin hommaaminen on aika korkealla tehtävälistalla paikalle päästyäni.  Mielenkiintoisesti asunnontyypistä tai vuokrasta ei prosessin aikana tullut tarkempaa tietoa, joten onpahan jotain jännitettävää huomiselle :D Vaihtoehtoja on ilmeisesti Suomalaistyyppisistä soluista, 2-3 hengen huoneisiin, vuokrien vaihdellessa 84-150€ välillä.

Pari huomiota lähtövalmisteluista:
- Lukukausi Prahassa alkaa vasta helmikuun puolessa välissä, joten tammikuussa olisi ollut hyvin aikaa käydä töissä/opiskella kieltä ja kulttuuria etukäteen. Toki lomailukin on hyvä vaihtoehto :D
- Prahaan lentää helposti ja halvalla. Perus lipuilla mukaan saa n.30 kiloa matkatavaroita,johon ainakin itsellä kaikki tarpeellinen ja tarpeeton mahtui helpohkosti. 
- Tšekeissä ei käytetä euroja, joten paikallista valuuttaa kannattaa tilata ajoissa. Myöskin pankkien siirtomaksut kasvavat euroalueen ulkopuolella.
- Matkavakuutus kannattaa tarkistaa/ottaa ennen lähtöä .Oma vakuutukseni olisi kattanut vain ensimmäiset 90 päivää, mutta sen jatkaminen oli onneksi helppoa (n.10 minuutin puhelu, josta 7 minuuttia jonossa).

Eiköhän siinä ole riittävästi asiaa hakemisesta ja valmistautumisesta. Luultavasti palaan valmisteluiden pariin vielä, kunhan huomaan kaikki itse unohtamani asiat.


ps. oikolukeminen on ajanhukkaa :D älkää välittäkö typoista ja mainitkaa jos löytyy pahempia ajatus katkoja…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti